GuatemaladDocumentsdPublicacionsd ActivitatsdBrigadesdProjectesdImmigració dEnllaçosd Qui som dContacta

L'Associació d'Amistat amb el Poble de GuatemaladActivitats que femdCom funcionemd On somdFes-te soci

 

l

f

 

 

L'Associació d'Amistat amb el Poble de Guatemala, existent des de 1987, te els seus orígens en el Comitè de Solidaritat amb Centreamèrica (1982) i en el Comitè de Solidaritat amb Guatemala (1985).

L’Associació d’Amistat amb el Poble de Guatemala es planteja com a objectius fonamentals: donar a conèixer a Catalunya la situació de Guatemala i donar suport a les organitzacions revoluciònaries i populars que lluitaven contra la dictadura militar i que avui encara continuen combatent per fer que s’acompleixin els Acords de Pau.Des de l’AAPG entenem que la situació de pobresa i de racisme que hi ha a Guatemala és un problema estructural per causa de la dependència històrica que la societat guatemalenca ha tingut del colonialisme espanyol i europeu. En la situació actual ha tingut molt a veure la intervenció de l’imperialisme nordamericà i la dependència per part dels militars i la burgesia guatemalencs del interessos ianquis.

Entenem també que no es pot separar la realitat guatemalenca de la de la resta del Món i especialment de la del continent americà, i en aquest sentit donem suport la lluita de totes les organitzacions que avui se situen contra l’Área de Libre Comercio de las Américas (ALCA) i contra el Plan Puebla Panamà (PPP), i en general estem fent costat a tots els que combaten contra la globalització capitalista.

Estem en contra de qualsevol tipus de manifestació racista. Al mateix temps que recolzem les organitzacions indígenes guatemalenques que lluiten pel reconeixement dels seus drets, donem suport a la lluita dels immigrants que a casa nostra pateixen una situació de marginació i de privació dels seus drets. Defensem que tothom tingui els mateixos drets i deures, i en aquest sentit formem part activa de l’Assemblea Papers per a Tothom.

L'Associació pertany a la CEESG (Coordinadora de l'Estat Espanyol de Solidaritat amb Guatemala), així com a la CESG (Coordinadora Europea de Solidaritat amb Guatemala). També forma part de la Federació de la Casa de la Solidaritat, de Barcelona i està inscrita a la Federació Catalana d'Organitzacions No Governamentals.

Activitats

Les activitats que fem a l'Associació bàsicament són:

 • Publicar la revista "El Quetzal" per donar notícies de la realitat socio-política de Guatemala i de les nostres activitats.
  Participar a les campanyes, plataformes i activitats solidàries la finalitat de les quals coincideixi amb els nostres principis ideològics.
  Organitzar xerrades, exposicions i passis de vídeo a la Casa de la Solidaritat o a associacions i centres culturals o educatius.
  Organitzar brigades d'acompanyament i de treball a Guatemala.
  Organitzar gires de representants de diversos grups populars guatemalencs perquè facin conèixer la seva realitat a la nostra societat i a les entitats i institucions catalanes;
  Fer campanyes i recollida de signatures denunciant atemptats contra els drets humans o donant suport a reivindicacions de justícia;
 • Donar suport als projectes de cooperació presentats per les organitzacions populars guatemalenques.


Com funcionem

El funcionament de l'Associació d'Amistat amb el Poble de és participatiu i obert. Les creunions generals es fan els dimarts alterns a les 19,30 h. Hi ha diverses comissions encarregades de tirar endavant els acords presos a les reunions i assemblees.

 • La comissió de secretaria: elabora la memòria anual, actualitza el llistat de socis, envia informacions i documents.
  La comissió d'informació: s'ocupa de l'arxiu de documentació, de la confecció de la revista El Quetzal, de les circulars i tríptics, i també de la difusió d'informacions als mitjans de comunicació.
  La comissió de tresoreria: porta la comptabilitat de projectes i de l'Associació en l'àmbit català així com la del funcionament local.
  La comissió de projectes: s'encarrega de buscar els recursos necessaris per portar-los a terme, en fa el seguiment i n'informa del seu procés.
  La comissió de brigades: s'encarrega de la seva publicitat, de les reunions preparatòries, de dinamitzar la recollida de material que es durà a Guatemala, de l' elaboració de dossiers temàtics i materials de treball que s'utilitzen en la formació de brigadistes. Igualment s'encarrega de la coordinació amb les organitzacions populars guatemalenques que rebran els/les brigadistes.
 • La comissió d'activitats: s'encarrega de l'organització de festes, xerrades i altres actes, com també de la participació a fires i altres esdeveniments públics, procurant assolir la participació de les persones sòcies que hi col·laboren voluntàriament de forma habitual i també de les que ho fan de forma esporàdica.

On som

Barcelona

Casa de la Solidaritat
Vistalegre 15, baixos
08001 Barcelona
Tel. 93 443 43 92
(de 18,00 a 21,00 hores els dies feiners)
Metro L2 Sant Antoni
Email: [email protected]

 

Fes-te soci

Si vols fer-te soci de l'Associació d'Amistat amb el Poble de Guatemala pots baixar-te i fer-nos arribar un document en format pdf o bé emplenar un formulari.